Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 12 octombrie 2008

Cum e cu "delta T" cam mare ?

In general, noi stim ca un "delta" reprezinta diferenta intre 2 valori. Astfel, un "delta T" ar trebui sa fie diferenta intre 2 valori ale temperaturii. Adica, de obicei, diferenta intre temperatura interioara si cea exterioara ( si NU invers, pt. a rezulta o valoare pozitiva, utilizabila in calculele termice ), sau o diferenta intre temperaturile de tur si de retur ale unei centrale termice.
Insa vad pe forumuri nedumeriri legate de un "delta T" = 50 sau 60 de grade C (gasit pe net, mai ales pe site-uri straine, si care vrea sa caracterizeze puterea unor radiatoare). Oare ce-o fi cu el ? De ce asa de mare, se intreaba unii ?
Haideti sa lamurim si misterul asta!
De fapt, este foarte simplu : unii calculeaza acest "delta T" ca fiind "suma temperaturilor de tur si retur ale centralei termice impartita la 2, din care se scade temperatura ambientala (a camerei)".
Haideti sa luam la puricat cele 2 exemple clasice :
1. 90/70/20 (adica 90 grade C tur, 70 grade C retur si 20 grade C ambient) :
90 + 70 = 160; 160 impartit la 2 = 80; 80 - 20 (temp. camerei) = 60 grade C!
2. 75/65/20 :
75 + 65 = 140; 140 impartit la 2 = 70; 70 - 20 = 50 grade C!
Si astfel am rezolvat si acest mister !
Evident, aceste valori ale lui "delta T" pot fi obtinute si altfel, adica cu alte valori ale temperaturilor de tur / retur / ambient. De exemplu, pt. 60 grade C : 95 / 65 / 20; 85 / 75 / 20; 90 / 75 / 22,5 etc.
De fapt, aceasta valoare a "delta T" se vrea o inlocuire eleganta si comoda, cu o singura valoare, a celor 3 valori, si anume : temperatura de tur a centralei termice, temperatura de retur a centralei termice si temperatura ambientala dorita (a camerei).
De altfel, aceasta formula de calcul o puteti regasi atit in pagina Izolatia din programul de mai sus (Radia3-PVK), cit si in fisierul "Putere radiator pt. centrale in condensatie" de mai jos.

9 comentarii:

nicu_radoi spunea...

salut. am si eu o problema !
am folosit programul tau sa calculz calorirerele si pentru o camera de 5.7*4.3*2.7 mi-a iesit un calorifer de 2215w dupa care pentru aceeasi camera am intreat pe "vreaucaldura" si mi-a dat un calorifer de 4300w apoi pe "vital -instal" si mi-a dat unul de 4230w, deci care este calculul cel mai bun , ori eu nu inteleg programul tau.
p.s. astept un raspuns te rog

Anonim spunea...

Aş dori să aduc o mica precizare care exprima un punct de vedere: acel delta, cu acel delta se NOTEAZA (şi nu REPREZINTĂ) diferenta dintre doua valori ale unei mărimi luate in discuţie. Aceasta poate fi teniune (pe un conductor, curent in legea inducţiei, pierdere de tmperatura pe o conducta sau diferenta de temperatura in cazul turului sau returului unui calorifer. Deci: nu REPREZINTA ci se NOTEAZĂ!
Cu stima, Hausmeister

Aurel spunea...

Ups ! M-ai prins :)

Anonim spunea...

Buna ziua, la caloriferele pt un cazan pe lemne atmosferic ce temperatura sa iau in calcul pt calcularea dimensiunilor??75/65 sau 90/70???multumesc

Aurel spunea...

Pentru centralele pe lemne, se alege 90/70 grade C temperatura de tur/retur. Insa daca vrei sa supradimensionezi caloriferele, poti alege valori ceva mai mici, de ex 85/70, sau 85/65, sau chiar 80/65 sau 80/60. Asta inseamna ca dimensiunile caloriferelor propuse de program vor fi ceva mai mari, adica vor sari cu 1 sau chiar 2 trepte de lungime. De ex, daca la 90/70 rezulta un calorifer de 1400 mm lungime, atunci la 85/65 programul iti va propune unul de 1600 mm, iar la 80/60 unul de 1800 mm lungime.

Unknown spunea...

va salut ! Am si eu o problema.am o centrala ferroli bluhelix25 cu fuctia de condesatie si am doar 8 calorifere din care 4 sunt la 1000 iar cele 4 sunt de 1800 2000 2000 si 2200 si ele nu se incalzesc pe toata suparafata toata si diferenta dintre tur ai retur este circa 35.40 grade .

Aurel spunea...

@Unknown
Salut.
Pare sa nu ai debit suficient de agent termic. Ori trebuie data pompa centralei pe o turatie mai mare, ori ai tevile de tur si retur prea subtiri, sau infundate undeva.

Anonim spunea...

La centrala pe lemne se ia în considerare temperatura tur retur a centralei 90/70 la alegerea radiatoarelor sau tur retur calorifer,poate la un 65/45 după amestec gândindu-mă ca la 90 de grade caloriferul e ca și o plita. Cum este corect pentru dimensionare?Ce alegem pentru calcul?
Multumesc. Cu stima! LiviuD

Aurel spunea...

@ Anonim
Ar trebui luate in calcul temperaturile de tur si retur reale cu care vor functiona radiatoarele respective.
Daca nu ai puffer si mergi cu agentul termic din centrala pe lemne direct in calorifere, atunci da, temperatura de RETUR (apa care se intoarce in cazan) nu ar trebui sa fie mai mica de 65*C. Deci da, 65-70*C pt retur, si atunci 80-85-90*C pt agentul termic pe tur.
Daca ai si puffer, sau ai un grup de amestec pe traseu, atunci ai putea lua in calcul o temperatura pe tur (de la puffer sau GPA la radiatoare) de 50-55*C, sau chiar de 45*C. Iar returul cu 10-15*C mai putin.
Vezi care este temperatura minima pe tur la care radiatorul iti incape in locul in care va fi montat. Sau vezi care este dimensiunea maxima a radiatorului care iti incape pe pozitie si apoi vezi la ce temperaturi de tur/retur iti asigura incalzirea camerei, adica iti acopera necesarul termic al camerei.
Faci asta pt fiecare calorifer in parte (nu este greu, si nici nu dureaza mult!), apoi alegi valoarea cea mai mare a temperaturii de tur, adica cea obtinuta pt radiatorul cel mai mic raportat la necesarul camerei deservite. Nu uita ca toate radiatoarele vor avea aceeasi temperatura de tur/retur, si toate trecuie sa asigure necesarul termic al camerei sale.
Nu uita sa iei in calcul si temperatura interioara a camerelor, care cel mai probabil va fi mai mare de 20*C, cat se ia in calcul in tabelele cu puteri termice oferite de producatorii de radiatoare.

=========================================================== ===========================================================