Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

duminică, 18 martie 2012

Calcul termic online

Zilele trecute, în timp ce bântuiam pe net, mi-am zis: hai să mai dau o geană pe site-urile care oferă calcul termic online, să văd care mai e mersul. Zis și făcut. Mă distrează faptul că toți declară că calculele pe care le fac sunt DOAR orientative, că nu pot fi folosite pt un calcul termic serios. Ceea ce este corect si de bun simt. Dar totuși le afișează.
Am început cu vechii mei prieteni, pe care îi știam deja:

1. vreaucaldura.ro - la fel de nașpa! Mai nou, au o pagină care oferă necesarul termic al întregii locuințe, și o alta pagina în care alegi pt o cameră "radiatorul care ți se potrivește", în funcție DOAR de volum și de numărul de pereți exteriori. Adică fix pix!

2. termocontrol.ro - site în construcție, deci... pauză. Momentan au scăpat! Abia aștept să văd cu ce deschid!!!

3. vital-instal.ro - văd că între timp au renunțat la calculul pierderilor de căldură pt o încăpere, din care rezultă puterea radiatorului, și au conceput ceva pt întreaga locuință, din care rezultă puterea centralei termice. Bravo lor, mă bucur că au trecut la un nivel superior. Eroarea poate fi mai mare, iar vânzarea la fel. Balubaaaa!

4. elcos.ro - site-ul este funcțional, mai puțin linkurile din el. Se pare că pregătesc un program pe nume "Termsoft". Îl așteptăm cu drag și interes.

Între timp, au mai apărut alte situri curajoase, care încearcă să calculeze pierderile de căldura online, și să ofere puterea radiatorului potrivit:

5. calorifere.ro : e simpatic, pt că ține cont de 5 caracteristici ale camerei! Păcat că gradul de izolare termică al pereților exteriori ai camerei nu se află printre ele (?!?). Oare nu ar trebui să conteze rezistența termică a pereților? Iar la sfîrșit, evident, poți căuta pe site calorifere de putere apropiată celei rezultată din calcule. Oare ce-o însemna "necesarul de căldură pt radiatorul dorit"? Dacă este vorba despre necesarul de căldură al camerei, el NU diferă în funcție de proveniența agentului termic: centrală termică, RADET sau centrală cu condensare, așa cum s-ar putea înțelege de pe site. Dacă este vorba despre puterea termică a radiatorului dorit, ea într-adevăr diferă în funcție de temperaturile de tur-retur, deci, indirect, de proveniența agentului termic. Insă din calcule reiese că puterea calculată a caloriferului pt o centrală cu condensare este doar cu vreo 10% mai mare decât în cazul RADET. De parcă RADET-ul ar livra agent termic la temperaturi de tur-retur asemănătoare cu o centrala termică cu condensare. Și doar cu vreo 30% mai mare decât în cazul unei centrale termice obișnuite, ca să zic așa. Ceea ce nu este corect, deoarece diferențele sunt mult mai mari. Ceva-ceva au vrut ei să facă, însă nu prea le-a ieșit. Oricum ar fi, cert este că rezultatele sunt foarte generoase, cea mai favorabilă situație care poate fi setată conducând la 54,6 w/mc, iar cea mai defavorabilă la 137,60 w/mc (!!!). Dar e de înțeles, lor le convine să vândă calorifere mari și scumpe, nu mici și ieftine, nu?

6. eradiatoare.ro: are tot 2 pagini, una pt a alege radiatorul camerei, și alta pt a alege centrala termică. Ambele sunt la fel de vagi, iar rezultatele super-acoperitoare: minim 55 W/mc (cameră fără pereți exteriori și izolată), maxim 70 W/mc (cameră cu 2 pereți exteriori, neizolată). Dar cică la sfârșit îți propun radiatoarele sau centralele care corespund puterii calculate. La asemenea precizie, mulțam' fain!

7. reinstal.ro: tot 2 pagini, una pt radiator și alta pt centrală. Dar partea comica este că pagina lor web în care ei zic "Alege radiatorul potrivit" pt o cameră pare identică cu pagina veche de la veaucaldura.ro, despre care făceam mișto, pe bună dreptate, în postarea "cei-4-apostoli...". O fi cumpărată/ împrumutată/ furată de la ei? Oricum, calculul ăla este ca când n-ar fi :) E un pic mai mult decât degeaba.

8. melindainstal.ro: este situl cu cel mai decent calcul termic online de până acum. Se pot alege mai multe variabile ale camerei decât pe alte situri: începând cu localitatea, de unde se deduce zona climatică, pâna la tipul și suprafața vitrată, de la orientarea cardinală, până la etajul sau temperatura interioară, de la dimensiunile camerei până la gradul de izolare termică al acesteia. O facilitate interesantă și utilă deopotrivă este posibilitatea de a salva într-un tabel rezultatele calculelor pt mai multe camere, fiecare cu denumirea ei. În acel tabel ți se propun automat lungimile radiatoarele potrivite fiecărei camere, în funcție de înălțimea și tipul pe care le alegi. Bine-înțeles, pt radiatoarele Dunaferr, al căror importator și distribuitor este firma Melinda Instal. O altă chestie care mi-a plăcut o reprezintă acea coloana din tabel care îti spune, în procente, dacă radiatorul ales de tine acoperă necesarul termic calculat al camerei. Foarte drăguț! Dar, destul cu laudele, că li se urcă la cap. Ca minusuri, aș putea menționa lipsa posibilității de a alege între cameră de locuit, baie sau bucătărie, prezentă pe alte situri, și care influențează numărul de schimburi de aer necesar în încăpere, și implicit pierderea de căldură a acesteia. De asemenea, dacă toate celelalte situri dau rezultate umflate, supradimensionate și super-acoperitoare, acest site pare să le facă în ciudă tuturor, oferind rezultate chiar și sub 20 Wh/mc (!!!), și asta fără a seta date aiurea, nefirești (vezi imaginea).

Rezultate un pic cam mici, chiar și pt gustul meu... ;) Poate tocmai din cauza asta, una dintre rubricile în care userul își poate seta valoarea dorita este "Coef. de supradimensionare [%]". Setare care, întâmplător sau nu, seamănă tare mult cu "Factorul de supradimensionare" prezent de multă vreme în programul Radia3, în pagina Culise.


9. PERLA am păstrat-o pt final! Este vorba de site-ul calorifere-decorative.com. Este de departe CEL MAI DEGEABA CALCUL TERMIC pe care l-am văzut! De ce zic asta? Pt că, orice setări ai face, rezultatul este același(!!!) Ce simpatici sunt! Declarativ, calculul termic de pe situl lor ține cont de 4 lucruri: *izolația încăperii (slabă sau bună, respectiv construcție foarte veche sau doar veche, raportat la anul de grație 1980); *pt ce fel de cameră facem calculul (baie, hol, living etc); *numărul de pereți exteriori (1-4), *și de dimensiunile camerei (L/l/H). Pâna aici, mai e cum mai e, dar mai departe, ce să vezi? Scrie negru pe alb că volumul camerei se înmulțește cu 50 W/mc! Genial!!! Inițial, m-a pufnit râsul. Apoi, mi-am zis că totuși nu se poate, că modificând datele cerute mai sus, probabil că se va modifica și acea valoare. Dar nici vorbă!!! Pt o cameră de 4,0 /4,0 /2,5 m = 40 mc, se afișează 2.000 W indiferent ce alegem la celelalte rubrici. Wow! Te lasă fără grai o asemenea mostră de precizie, nu-i așa? Nu pot să pricep de ce ne mai ofera posibilitatea de a alege tot felul de chestii, dacă la calcule oricum nu se ține cont de ele! Și totuși, încercând să le găsesc vreo scuză, stau și mă întreb: nu le este gata php-ul? Să fie ei atât de neatenți? Sau ne cred fraieri și speră să nu observe nimeni tâmpenia, pe principiul "mulți văd, puțini pricep"? Mai mult decât atât, daca vrei sa îi contactezi pt vreo ofertă, ți se cere să le zici valoarea pe care ai obținut-o în urma calculului de pe site, pt a-ți face o ofertă cât mai exactă. Halal exactitate, așa că no, thanks!
=========================================================== ===========================================================