Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

miercuri, 14 august 2013

Conversie intre puterile radiatoarelor la diferite temperaturi de tur/retur/interior.

Va propun un alt fisier, tot de calcul tabelar tip Excel, care calculeaza automat puterea unui radiator pt o plaja larga de temperaturi de tur/retur/interior, pornind de la o putere data pt anumite temperaturi de tur/retur/interior, din cele oferite de producatorii de radiatoare in tabelele lor cu puteri termice.
Cu ajutorul lui, puteti afla usor si rapid urmatoarele:
1. Ce putere va avea un radiator oarecare, la orice temperaturi de tur/retur/interior dorim, daca ii cunoastem puterea la temperaturile de referinta date de producatorul lui. Cel mai adesea, acestea sint 90/70/20 grade C si 75/65/20 grade C. Dar, mai nou, si 80/60/20, 70/55/20, sau 50/40/20 grade C.
2. Procentul noii puteri calculate din puterea cunoscuta, de referinta, setata initial.
3. Pt o anumita temperatura de tur si de interior, cum influenteaza variatia temperaturii de retur puterea radiatorului.
4. Simultan, pt o anumita temperatura de tur si de retur, cum influenteaza variatia temperaturii interioare, ambientale, puterea radiatorului.
5. Ce influenta are asupra puterii calculate a radiatoarelor acel exponent notat cu n. El difera de la un producator la altul si de la un radiator la altul in functie de tipul, modelul si inaltimea lor. Are de obicei valori intre 1,2 si 1,4, dar in calcule se poate aproxima la 1,3 cu o eroare procentuala de sub 5% intre cele 2 extreme (1,2 si 1,4). Puteti testa si voi.
6. Care sint formulele care se folosesc pt a face conversia intre puterile radiatoarelor.
7. Care este diferenta intre cele 2 moduri de calcul al ∆T: unul este cel uzual, mai usor de calculat, folosind diferenta medie aritmetica a temperaturilor (pagina a 2-a), iar celalalt este cel corect, mai greu de calculat, folosind diferenta medie logaritmica a temperaturilor (pagina 1). Aveti formulele respective in fiecare dintre cele 2 pagini.

Fisierul poate fi descarcat accesind linkul de mai jos. Spor la calcule.

~Conversie Puteri Radiatoare~ (pt orice temperaturi de tur/retur/interior); 75 KB

24 de comentarii:

Anonim spunea...

Vă recomand să folosiți dropbox pentru a vă găzdui calculatoarele. Căutați pe google dropbox și instalați-l. Serviciul pe care îl folosiți pentru găzduirea fișierelor e foarte prost și instalează forțat alte softuri pe lângă.

Aurel spunea...

Aveti dreptate, parca s-au prostit. De tot. Gratis, dar parca nici chiar asa. Cu siguranta voi schimba serviciul de "gazduire a calculatoarelor".
Si pt ca mi-este simpatic Google, am optat pt Google Drive, nu Dropbox. Am inceput cu acest fisier. Vor urma toate celelalte.
Insa o sa-mi fie dor de acea contorizare a numarului de descarcari pe care o aveau cei de la datafilehost. Apropo, stiti vreun serviciu decent de hosting/sharing care sa aiba asa ceva?

niculae laurentiu spunea...

Buna ziua . Ma numesc NICULAE LAURENTIU si sunt din Giurgiu .Programul dumneavoastra de calcul termic (cel de 1,1mb) este foarte exact dupa ce te obijnuiesti cu el .
Am avut placerea sa il folosesc pe o perioada mare ( de cca 4-5 ani ) , insa dintr-o eroare a mea l-am sters din calculator si acum nu il mai detin . Am fost ultra multumit de el si asi dori sa il folosesc in continuare ,dar nu reusesc sa il descarc .
Daca ma puteti ajuta , ar fi extraordinar . Adresa mea de mail este niculae1laurentiu@yahoo.com
Va multumesc pentru sprijinul acordat.

Aurel spunea...

@Laurentiu
Oare de ce nu reusesti sa il descarci de pe blog? Tocmai am verificat si functioneaza! Clic pe numele fisierului, apoi clic pe sageata cu virful in jos, din partea din stinga-sus a ferestrei care s-a deschis.
Iti trimit si un email cu fisierul atasat. Cum de nu folosesti Radia3?

Anonim spunea...

Mai intai de toate, mii de multumiri pentru ajutorul oferit si felicitari pentru vastele cunostinte in domeniu si in Excel.
Am o intrebare la dvs: pot folosi acest convertor de puteri radiatoare si pentru ventiloconvectoare? Eu banui ca da, dar mi-ar prinde bine o confirmare. Multumesc.

Aurel spunea...

@Anonim
Cu placere.
Pai, nu prea, pt ca situatia este mai complexa. La ventiloconvectoare puterea nu mai este direct proportionala cu dimensiunea (cel putin nu ca la radiatoarele aceluiasi producator, unde trebuia sa stim doar acel coeficient n), si mai intervine si ventilatorul, cu mai multe trepte de turatie/putere. E adevarat, o corelatie exista, insa eu nu m-as baza pe rezultat in cazul ventiloconvectoarelor.

Anonim spunea...

ref ventilo...
asta imi inchipuiam si eu, ca puterea disipata a unui ventiloconvector depinde de treapta de ventilatie aleasa.

dar ...
daca producatorul imi da de exemplu o Putere minima de X kw la Temperaturile 75/65/20, nu pot aproxima din fisierul dvs Puterea minima la 50/40/22 ?

In caz negativ, cum credeti ca va fi rezultatul fisierului dvs: supraestimat fatza de puterea reala (adica supradimensionez radiatorul) sau subestimat (adica inghet de frig ?)

Aurel spunea...

Dupa cum am spus, o proportionalitate exista intre cele 2 valori, deci teoretic se poate stabili valoarea uneia in functie de cealalta, pe aceeasi treapta de turatie a ventilatorului. Deci, se poate, dar nu dau garantie :)

Adrian spunea...

Buna ziua

Exista vreo relație intre pierderea de caldura exprimata in W si pierderea de caldura exprimata in Celsius?

De exemplu

daca o camera pierde 0,3C pe ora la Text = -10C si Tint = 22C se poate determina pierderea de caldura in W pe ora (si invers)

Multumesc


Aurel spunea...

@Adrian
Scuze pt raspunsul tardiv.
Este evident ca sint direct proportionale, insa nu stiu sa existe o relatie matematica intre cele 2 marimi, astfel incit, daca o stii pe una, sa o poti afla pe cealalta. Si chiar daca ar exista o astfel de relatie matematica intre ele, aceasta ar fi foarte complexa si cu foarte multe variabile. Cam ca si calculul pierderilor de caldura dupa stas, in W. Asa ca mai bine aplici metoda asta, care este verificata si standardizata.

Adrian spunea...

Multumesc frumos pentru raspuns.

Am fost sa vad mai multe case de cumparat si ma gandeam ca pot afla cat de bine izolata este o casa daca verific cate grade se pierd / unitatea de timp.

Din acest experiment se poate determina daca casa este izolata bine ? (asa cum sustine proprietarul)

De exemplu la ultima casa pe care am vazut-o am oprit centrala luni 17 februarie cand erau 18,4C interior si in 24 ore a pierdut 1,7C ajungand la 16,7C iar in urmatoarele 24 ore a pierdut inca 0,7C ajungand azi la 16C.

Totusi temperaturile sunt destul de mari cu minime de 1C si maxime de 16C.

Aurel spunea...

@Adrian
N-as putea sa-ti spun cit de bine este izolata casa, pt ca nu am termen de comparatie, nu am in ce ecuatie sa folosesc aceste date. Pot sa-ti spun doar ca este mai bine izolata decit una identica care pierde 3 grade C in 24 de ore. Sau ca e mai prost izolata decit una identica care pierde 0,5 grade C in 24 de ore. Ceea ce stiai si tu, si oricum nu te incalzeste cu nimic.
Este cam ca si cum ai intreba: cit de bine este izolata casa stiind ca centrala termica functioneaza 214 minute in 24 de ore, si mai stiind ca inauntru sint 21 de grade, iar afara 0 grade? E adevarat ca poti compara cu alte case/situatii, insa eu nu m-as baza pe rezultat.
Sau, la fel ai putea intreba daca o bicicleta este bine unsa si intretinuta stiind ca, daca te opresti din pedalat la 30 km/ora, ea se va opri dupa 517,32 metri. Sau 138,15 secunde. E mult? E putin? E bine?
Daca ai posibilitatea sa revii la verificat dupa 24 de ore, si centrala este pe gaz, mai bine o lasi sa mearga normal, la o anumita temperatura interioara setata pe termostatul de camera, cu toate usile interioare deschise, si dupa 24 de ore citesti consumul de gaz. E drept ca si asta este o informatie relativa, dar macar iti faci o idee cit te poate costa incalzirea intr-o zi blinda de iarna. Ori 30 zile = costul pe o luna. Dar eu zic sa verifici si contorul de curent, ca nu cumva vinzatorul sa bage un resou in priza, peste noapte, pt a scadea consumul de gaz. Sau sa faca foc in semineu. Sau sa aprinda 1000 de luminari ... :))

Dar certificatul ei energetic, pe care ar trebui sa-l aiba ca sa poata fi vinduta, ce zice? In el as avea mai mare incredere, decit in astfel de comparatii empirico-babesti...

Adrian spunea...

Multumesc frumos pentru raspuns.

Anonim spunea...

Vara aceasta vreau sa-mi instalez, pentru incalzire o centrala termica pe combustibil solid pentru incalzirea locuintei. Asadar am inceput sa ma informez despre calculul necesarului de caldura si cautand pe internet, printre altele am gait blogul dumneavoastra. Pana acum un calcul concret al necesarului caldurii pentru locuinta mea am reusit sa-l fac cu ajutorul "programului" online oferit de cei de la Melinda Instal, dar care am vazu ca nu ofera cel mai bun calcul.
Din cele citite pe blog am vazut ca ati realizat niste fisiere .xcel capabile sa ofere niste calcule cat mai apropiate de realitate pe care am incercat sa le descarc si eu dar tot ce am obtinut au fost niste fisiere cu extensia .png . Vreau sa fac toate calculele legate de o instalatie de incalzire pentru a stii cu o precizie cat mai buna care sunt caracteristicile acestora, pentru un consum cat mai eficient al combustibilului. Dar pentru asta as avea nevoie de fiierul capabil de a face toate aceste calcule. Adresa mea de e-mail est : marinescu.ionutz@yahoo.com .
Multumesc pentru timpul acordat. Ionut.

Unknown spunea...

incerc sa descarc programul dar nu merge adresa mea de mail este catalin_bixi@yahoo.com. va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua ! Multumesc pentru ca ati postat acest mod de calcul pentru sere. Nu pot modifica temperatura exterioara. Se cere parola.... Multumesc !
bogdanmarius73 AROND yahoo.com

Aurel spunea...

@Anonim
Temperatura exterioara se poate modifica doar alegând o alta zona climatica, in celula de deasupra. Mi se pare cel mai corect calcul așa. Acuma, daca tu vrei simulari din jumatate in jumatate de grad, este alta poveste. Trimite-mi un email cu ce vrei mai exact si vedem cum te pot ajuta.

Nicu B spunea...

Buna ziua, in primul rand iti multumesc pentru munca depusa in folosul celorlalti. Am oarece nelamuriri in privinta radiatoarelor din otel, si anume:
La specificatii gasim puterea functie de delta T=60 grade C. Asta inseamna 90 grade care intra in calorifer sau se refera la iesirea temperaturii din centrala/cazan? eu intentionez sa instalez un cazan pe lemne in bucataria de vara si tevile de pp vor trece pe afara aproximativ 2m. Ma gandesc ca la calorifere sa ajung cu 70 grade tur, returul va fi 65 grade?, nu inteleg. Multumesc!

Anonim:) spunea...

Multumesc pentru efortul depus la crearea acelor fisiere. In sfarsit am gasit ceva ce raspunde asteptarilor mele. Doresc sa schimb radiatorul din dormitor (fiind mult subdimensionat) si aveam nevoie de niste calcule de genul asta sa inteleg cu ce dimensiune de radiator sa il schimb.

Cel mai corect mod de calcul pe care l-am gasit pana acum. Multumesc inca odata!

Louis spunea...

Salut.

Imi poti spune care este debitul de agent termic nominal...la care sunt valabile puterile din tabele?

Ei vorbesc de putere la anumite suprafete... dar se ignora debitul nominal.

Intreb spre exemplu, daca se stie SET-ul pentru un intreg bloc de locuinte, care este volumul de agent furnizat la bransament? Probabil un DebitNominal x SET. Se uita de echilibrarea hidraulica si imi trebuie acel DN pentru verificari pe fiecare radiator. In fond conditia esentiala pentru repartitoarele de caldura este asigurarea debitului nominal cu robinetii deschisi la maxim, vane automate in baza coloanelor etc.

Mersi

Aurel spunea...

@ Louis
Nu pot. Nu am vazut nicaieri pe net ca puterile radiatoarelor sa fie conditionate de un anumit debit, fie el si nominal. Daca presiunea agentului termic nu este suficienta, deci debitul este prea mic, atunci temperatura de retur va fi mai mica, iar Delta T va scadea, respectiv puterea radiatoarelor va fi mai mica. Aceasta depinde doar de tripleta temperaturilor de tur / retur / interior. Abia acestea ar putea fi influentate de debit.
La bransament nu se da un anumit volum de agent termic. Ci se da o anumita presiune a lui, care va genera un anumit debit, din care se foloseste cat este nevoie pt a asigura confortul termic dorit in camera fiecarui radiator.
Acuma, daca instalatia / radiatoarele pe o scara de bloc sau pe un bloc intreg a fost modificata si unele apartamente iau mai mult agent termic si altele mai putin... tocmai asta ar trebui sa regleze repartitoarele de caldura. Nu ca sa le reduca debitul celor care "iau" mai mult, ci ca sa ii puna sa plateasca mai mult pt asta...
Daca un locatar nu vrea sa plateasca mult si inchide de tot sau reduce debitul de agent termic prin radiatoarele lui, care ar fi problema debitului de pe scara? A, ca face mai frig in apartamentul lui decat in apartamentele vecine si astfel "fura" caldura neplatita de la acestea, este alta treaba. Incorecta si imorala, este adevarat, dar nu prea ai ce-i face si nici cum sa-l prinzi ca face asta.
Eu nu inteleg de ce nu se renunta o data la termoficarea centralizata si la pagubele de miliarde de euro prin agentul termic incalzit scump dar pierdut ieftin prin fisurile tevilor, prin subventiile acordate de primarii pt compensarea pretului giga-caloriei etc etc. Ar fi fost mult mai ieftin sa-si puna toata lumea centrale de apartament, chiar subventionate partial sau chiar in intregime (pt ca dai subventia o singura data, la prima achizitionare, nu luna de luna, an de an pt caldura!) si sa inlocuiasca tevile de gaz cu altele mai groase unde ar fi nevoie (mult mai ieftin decat la cele cu apa fierbinte, fie si pt faptul ca nu au nevoie de izolatie termica!). Si atunci fiecare isi face cald in apartament cat vrea si cand vrea, si plateste ce a consumat. Dar saraci sau smecheri care sa "fure" caldura prin peretii comuni de la vecinii lor vor exista si atunci... :))

Louis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Louis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Louis spunea...

Din Puterea maxima data in tabel la 90/70/20, poti calcula debitul necesar (NOMINAL) q = P/cdT, tinut de ei constant in timpul masuratorii pe stand.

Acum daca ma uit in puterile "extrapolate" la alte temperaturi si calculez debitul o sa obtin alte valori deci nu ajuta.

Ori la incalzirea centralizata debitul e constant si se joaca cu T Tur. Mai mereu T retur e cu 5C mai mic ca pe tur pe multimetrul general. In plus ei iti dau maxim 48-50C pe tur cand e cel mai frig, deci dedu puteri radiatoare pt incalzire centralizata cand nu stii debit si dT. Poti?

Am vazut un grafic in care daca cresti debit cu 10%, puterea creste doar cu 2% peste puterea maxima. Desi P = q cdT..crescand debit, scade dT..si de aia P creste din ce in ce mai lent. La scadere debit 50% puterea scade doar cu 15%...ajungand la 85% din cea maxima.

=========================================================== ===========================================================