Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

sâmbătă, 13 mai 2017

Izolație vs Economie - prin zidărie

Iată că au trecut 9 ani de la prima mea postare pe această temă, și totodată de la primul fișier postat pe blog legat de acest subiect, încă fierbinte și de actualitate. Si anume crearea unei legături mai vizibile, pt cei fără cunoștințe în domeniu, între izolarea termică totală oferită de pereții exteriori sau planșeele unei locuințe și ... buzunarul proprietarilor.

Sunteți în căutarea materialelor de construcție optime pt casa dvs, cu cel mai bun triplu raport preț / calitate / beneficii în timp?

Vă tot uitați pe net la prețuri pe metrul cub sau pe metrul pătrat de zidărie la cărămidă / bca, sau la polistiren / vată minerală, și nu știți ce să alegeți, pt că nu știți ce materiale și la ce grosime vă aduc cea mai mare economie la factura de încălzire?

Aveți în minte câteva variante de zidărie și/sau de izolație termică și nu vă puteți hotărâ pe care să o adoptați, pt că toate se laudă că izoleaza termic cel mai bine, deși bănuiți că nu este chiar așa?

Ați căzut de acord cu familia asupra tipului de zidărie pe care o să îl folosiți la casa nouă, dar nu și asupra grosimii pereților exteriori, pt că nu știți dacă și cu ce și cu cât să-i mai izolați termic?

V-ați calculat costurile câtorva variante agreate cu familia și nu știți dacă diferențele de preț dintre ele se justifică și ce beneficii materiale v-ar putea aduce în timp în viitor varianta mai scumpă și mai performantă din punct de vedere termic?

Oare v-ați hotărâ mai ușor asupra tuturor acestor variante dacă ați putea compara rapid, precis și fără bătăi de cap pierderile de căldură prin diferite variante și grosimi de zidărie și de izolație termică, pt întreaga suprafață a pereților dvs exteriori? Sau a întregului planșeu spre pod?

V-ați pierdut printre calcule, coeficienți, lambda-uri și rezistențe termice, și nu știți cum se leagă toate acestea de pierderile de căldură viitoare ale casei? Iar acestea, la rândul lor, de cantitatea de combustibil folosită pt încălzire?

V-ar ajuta să știți cât ar costa gazul, sau curentul electric, sau lemnele necesare pt a genera energia (căldura) pierdută prin pereții exteriori sau planșeele casei dvs, întro lună de iarnă sau întro iarnă întreagă?

Ați fi curioși să știți în cât timp v-ați recupera diferența de cheltuieli (de construcție de la zero sau doar de termoizolare) între diferite tipuri și grosimi de materiale de construcție și/sau de izolație pe care le-ați putea folosi la casa dvs?


Dacă ați răspuns cu „da” cel puțin la una dintre întrebările de mai sus, atunci sunt șanse foarte mari ca fișierul pe care vi-l propun cu această ocazie să fie exact ceea ce aveți nevoie ca să vă răspundeți singuri la întrebări și să vă ajute să vă hotărâți pt care varianta de zidărie și/sau termoizolație să optați.


~Economie prin zidărie~ 45 KB; fișier pt calculul economiei în bani și în ani :) prin zidărie


PS1. În cazul unui planșeu PE SOL, sau în contact cu solul, calculele se fac altfel. Folosit pt un astfel de planșeu, acest fișier nu oferă tocmai rezultatul cel mai corect. Pt asta, vezi ”Radia3” sau ”~CalculTermic~” (Qs). Sau, dacă aveți încălzire în pardoseala, vedeți fișierele Calcul IPAT conform EN 1264 sau Calcul grosime optima izolatie sub IPAT, sau Economie prin pardoseala
PS2. Dacă folosind acest fișier v-ați calculat pierderile de căldură prin pereții exteriori și planșeul spre pod (de ex.), să știți că suma lor NU reprezintă necesarul termic total al casei. Aici NU se ține cont de pierderile de căldură prin ventilație, prin sol etc etc.
LATER EDIT 14 noiembrie 2022 Am actualizat în fișier prețurile pt kWh !!! Cu toții vedem cât de mult au crescut în ultimul an prețurile la energie, de orice fel ar fi ea: gaze, lemne, curent electric. Și ce inflație de 2 cifre avem, și care nu pare să se domolească prea curând. În aceste condiții, devine cu atât mai rentabilă orice investiție actuală în izolarea termică a locuinței noastre, pt a-i reduce cât mai mult posibil pierderile de căldură. De ex, (aproape) orice fel de zid ai avea, diferența de preț între 10 cm și 20 cm de izolație termică pe acel zid se "acoperă" în cel mult 6-8 ani de zile, și asta cu prețul actual plafonat al gazului / curentului electric !!! La prețul întreg, NEplafonat, în cel mult 5 ani !!!

9 comentarii:

Adrian spunea...

Multumesc mult pentru toate aceste resurse atat de valoroase.

Anonim spunea...

In fisier este o greseala la calculul energie economisita pe toata perioada selectata. Inmultirea se face doar cu o singura luna nu cu toata perioada selectata.

Aurel spunea...

@Anonim
Sa stii ca ai dreptate, Anonimule! Multumesc pt atentionare. Am corectat! Scade perioada de amortizare...

Marian spunea...

Doresc sa izolez un bazin de apa de 3,5x2x2 metri ce va functiona ca un puffer.ce tip de izolatura imi recomandati si la ce grosime?multumesc.

Aurel spunea...

@Marian
În general, un puffer din comerț are un strat termoizolator exterior de 10 cm PUR (spumă PoliURetanică). Și tot în general, el se montează întro cameră tehnică, sau camera centralei, sau eventual în garaj. Adică în încăperi oarecum încălzite, cât de cît. La bazinul tău, dacă este complet îngropat în pământ, atunci pereții și fundul lui, în contact cu pământul, vor avea la exterior cel putin 8*C. Așa că ți-aș recomanda tot 10 cm PUR pe laturile în contact cu pământul și pe fundul bazinului. Sau echivalent, adică vreo 13-15 cm XPS sau vreo 15-18 cm EPS80. Însă problema cea mai mare o reprezintă suprafața bazinului DACĂ ea este la nivelul solului (gen piscină), adică expusă temperaturii exterioare. În acest caz, cred că ar trebui acoperită suprafața cu vreo 50 cm de izolație, plus alte măsuri de etanșare/izolare la îmbinarea dintre izolația termică a pereților și cea a suprafeței. Nu cred că este fiabilă o astfel de soluție.
Însă dacă reușești să asiguri măcar 50 cm de pământ DEASUPRA rezervorului, că deja nu cred că îl mai putem numi bazin (bazin = piscină, în mintea mea, poate greșesc...), atunci poți izola și tavanul lui ca și restul pereților.

Andrei spunea...

Vreau doar sa multumesc pentru informatiile (si programele!) foarte utile din acest blog. Le urmaresc si le folosesc de multa vreme asa ca mi se pare minim decent sa multumesc autorului Aurel. Foile de calcul cu estimarea pierderilor de caldura sunt aur curat! Poti verifica supradimensionarile "obraznice" ale unor instalatori mai putin priceputi sau poti prevedea supradimensionari pentru, de exemplu, scaderea temperaturii agentului termic.

Multumesc si spor la treaba!

vasile spunea...

Buna seara.
Am descoperit de curand boggul tocmai interesandu-ma de izolarea mansardei si de calculul instalatiei termice. Exista diferite sfaturi pe forumuri sau pe site-urile producatorilor de materiale dar pana acum nu am gasit totul condensat intr-un singur document/fisier si mai ales existenta posibilitatii de a calcula pierderile de energie si a gradului de izolare al unei case in functie de materialele folosite. Mi se pare extrem de util acest program deoarece iti poti face un buget si poti alege materialele nu doar dupa opiniile meseriasilor.
Ma voi apuca de calcul si, daca nu cer prea mult, as dori din partea dvs. o verificare a calculelor facute de mine.
Cu stima
Ciprian

Unknown spunea...

Cum iau legatura cu dumneavoastra
ma numesc emil zaha
email emilupeni@yahoo.co.uk

Aurel spunea...

Pe blog, jos, la secțiunea "Despre mine”, găsiți și adresa mea de email...

=========================================================== ===========================================================